Posted by: zabidin | Ogos 11, 2009

Dr Anwar Ridhuan sasterawan negara ke-10

Novel Anwar Ridhuan

Anwar  Ridhuan

Datuk Dr Mohd Anuar Rethwan atau nama lebih popularnya Anwar Ridhwan hari ini diumumkan sebagai Sasterawan Negara ke-10.

Pemilihan beliau diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada sidang media di pejabat di Putrajaya.

Pengumuman menteri pelajaran boleh dianggap sebagai hadiah ulang tahun kelahiran Dr Anwar ke-60 yang baru merayakannya 5 Ogos lalu.

Anak kelahiran Sungai Besar, Selangor itu menerima hadiah wang tunai RM60,000, termasuk kemudahan mencipta karya sastera, kemudahan menerbit karya dan kemudahan perubatan percuma kelas satu di hospital kerajaan.

Sebanyak 50,000 naskhah daripada karyanya juga dijamin akan dibeli kerajaan. Karyanya yang sesuai pula akan diterjemah kepada bahasa asing.

Dr Anwar akan menerima anugerah berprestij itu daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 20 Ogos ini di Kuala Lumpur.

Sebagai budayawan yang kritis dan mengolah isu kuasa dalam karyanya, Dr Anwar turut lantang mempertikaikan dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Bekas pengarah penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu yang terkenal dengan novel Naratif Ogonshoto – satira politik yang mengecam kerakusan orang berkuasa.

Pemenang Hadiah Sastera Perdana Malaysia pada 2000 melalui novelnya itu turut terkenal dengan novel Hari-hari Terakhir Seorang Seniman dan Arus.

Dr Anwar menghasilkan empat novel, empat kumpulan cerpen, empat drama, sebuah kumpulan sajak dan tiga buku esei. Selain Naratif Ogonshoto dan Hari-hari Terakhir Seorang Seniman, drama Yang Menjelma dan Menghilang diterjemah kepada bahasa asing.

Manakala drama pentasnya pula telah puluhan kali dipentaskan dalam pelbagai majlis.

Lulusan pengajian Melayu Universiti Malaya itu pernah mengikuti program penulisan antarabangsa di Universiti Iowa, Amerika Syarikat pada 1986 dan menjadi profesor pelawat di Tokyo University of Foreign Studies (1997-2000).

Beliau kini bertugas di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) sebagai dekan Fakulti Penulisan.

Beliau sebelum ini dikurniakan Anugerah Sastera Perdana pada 2002 yang dianggap anugerah kedua paling berprestij selepas Sasterawan Negara.

Anugerah yang diperkenalan pada 1979 menjadi pengiktirafan tertinggi kerajaan kepada penggiat sastera bahasa Melayu yang memberi sumbangan cemerlang-oleh Jimadie Shah Othman (Malaysiakini)

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: