Posted by: zabidin | Julai 7, 2009

JEMPUTAN KE SEMINAR MELAYU RAO MALAYSIA

poster raoSemua orang yang berminat mengenai kajian etnik adalah dijemput menghadiri Seminar Melayu Rao Malaysia yang akan diadakan di UPSI, Tanjong Malim, Perak pada 25 Julai 2009 mulai jam 8.30 pagi anjuran bersama Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO) dan Institut Peradaban Melayu dan Fakulti Bahasa, UPSI dengan kerjasama Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) serta Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. Sebanyak 6 kertas akan dibentangkan oleh pakar sejarah dan sarjana yang membicarakan khusus mengenai Rao. Penyertaan adalah terhad, siapa yang mendaftar dahulu akan diutamakan.

Sebanyak tiga buah buku mengenai Rao akan turut dijual pada masa seminar. Buku-buku tersebut ialah Rao di sana sini (Kumpulan 11 kertas kerja yang dibentang dan sisipan), Sekondakhati dan Puisi Rao Nusantara. Turut dijual ialah sticker sekondakhati.

Difahamkan beberapa buah bas akan datang memberikan sokongan moral kepada penganjur kerana ini adalah seminar kali pertama dalam sejarah perkembangan etnik Melayu di Malaysia. Rao Pahang, Pasir Mas, Kelantan, Selangor, Kuala Lumpur dan beberapa tempat di Perak akan datang ke seminar tersebut. Jangan lepaskan peluang bertemu sanak saudara.

SEMINAR INI TERBUKA KEPADA SEMUA

Tun (Dr) Ahmad Sarji bin Abdul Hamid akan menyampaikan ucap utama dan kemudiannya memukul kerantung dan diikuti dengan tayangan montaj sebagai gimik pelanjaran. Turut menyerikan auditorium UPSI ialah pameran dan jualan khazanah Rao sperti artifak, makanan (gelamai), foto-foto lawatan/aktiviti JARO dan tokoh-tokoh Rao. Seminar akan tamat pada 4.30 ptg dan diteruskan dengan Mesyuarat Agung JARO kali ke-2 yang hanya membentang dan meluluskan Penyata J/Kuasa/Kegiatan dan kewangan- tiada sebarang pemilihan J/kuasa.

Pada hari tersebut pendaftaran baru keahlian JARO juga dibuka kepada pengunjung. Keahlian JARO ditawarkan kepada mereka yang berketurunan Rao atau bukan Rao tetapi bersemenda dengan etnik tersebut.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: